Daugelis iš mūsų net nesusimąsto apie žarnyno sveikatą, kol ji nepradeda streikuoti. Sveikas žarnynas reiškia ne tik gerą virškinimą, bet ir daug pasako apie bendrą sveikatą ir energiją. Ne paslaptis, kad žmogaus imunitetas taip pat labai priklauso nuo žarnyno veiklos.
Virškinamojo trakto veiklos sutrikimas pasireiškia tokiais požymiais kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar refliuksas (GERL). Mityba atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką virškinamąjį traktą. Taigi kas svarbiausia, kad žarnynas dirbtų lengvai ir sklandžiai kaip laikrodis?
Pagrindiniai su žarnyno sveikata susiję dalykai
Virškinimo problemos dažnai kyla, kai žarnyne trūksta trijų dalykų: skaidulų, probiotikų ir vandens. Virškinamasis traktas mėgsta pusiausvyrą, o geriausias būdas ją pasiekti – aprūpinti jį tinkamomis maistinėmis medžiagomis.
Skaidulos
Nors yra dviejų rūšių skaidulos: tirpios ir netirpios, pastarosios atlieka svarbų vaidmenį: organizmas jų nesuvirškina ir padeda maistui keliauti virškinamuoju traktu. Daugumoje maisto produktų, kuriuose yra skaidulų, yra abiejų rūšių – tirpių ir netirpių skaidulų, todėl nebereikia jaudintis dėl tinkamo pasirinkimo. Skaidulų yra vaisiuose ir daržovėse, taip pat viso grūdo produktuose, pavyzdžiui, avižose, viso grūdo kvietinėje ar ruginėje duonoje, ruduosiuose ryžiuose ir sėlenose. Ankštinėse daržovėse, pavyzdžiui, pupelėse, avižose ar lęšiuose, taip pat yra skaidulinių medžiagų. Susibalansavus mitybą nesunku pasiekti rekomenduojamą skaidulinių medžiagų kiekį – per dieną jų turėtumėte gauti 25 gramus. Pavyzdžiui, 1 puodelyje gervuogių ar aviečių yra apie 8 gramus skaidulinių medžiagų – maždaug trečdalis reikiamos paros normos! Stenkitės valgyti daugiau neperdirbtų maisto produktų, o ne papildų ar naudingomis savybėmis praturtintų produktų (pavyzdžiui, įvairių batonėlių). Gryname maiste yra pakankamai maistinių medžiagų gerai sveikatai palaikyti.
Probiotikai ir prebiotikai
Žarnyne yra daug gerųjų bakterijų, kurios padeda virškinti ir palaiko žarnyno sveikatą. Tai fermentuoti ar kitaip rauginti produktai. Fermentacijos metu maiste dauginasi gerosios bakterijos, kurios ypač naudingos virškinamajam traktui.
Pagrindiniai probiotikų šaltiniai yra kefyras, jogurtas, rauginti kopūstai, agurkai ar kitos daržovės ir kombuča. Jei norite būti tikri, kad jūsų žarnynas bus aprūpintas gerosiomis bakterijomis, šių produktų turėtumėte valgyti bent po truputį kasdien. Naujausi tyrimai rodo, kad net laktozės netoleruojantys žmonės gali kasdien valgyti jogurtą arba gerti kefyrą, nes juose yra natūralios laktazės – fermento, virškinančio pieno produktuose esančią laktozę. Ar svarbu tuo pačiu vartoti ir prebiotikus? Taip. Probiotikams (arba gerosioms bakterijoms) reikia degalų, kad galėtų gyventi ir klestėti žarnyne. Prebiotikai yra jų kuras. Jei kasdien valgysite vaisių ir daržovių, gausite pakankamai prebiotikų. Puikūs jų šaltiniai yra mėlynės, braškės, obuoliai, arbūzai, svogūnai ir porai.
Rūpinkitės savo žarnynu – jis vėliau jums padėkos!
Atraskite maisto papildus, kurių vienoje kapsulėje yra 12 probiotikų padermių ir 14 fermentuotų vaisių bei daržovių.
-
DR. OHHIRA 3 metus fermentuotas 12 rūšių gyvybingų bakterijų kompleksas STANDART, 30 kapsulių
Probiotikai, prebiotikai 24,25 €26,95 €Į krepšelį -
DR. OHHIRA 5 metus fermentuotas 12 rūšių gyvybingų bakterijų kompleksas DELUXE, 30 kapsulių
Probiotikai, prebiotikai 31,45 €34,94 €Į krepšelį -
DR. OHHIRA 5 metus fermentuotas augalinis ekstraktas, prebiotikai, 30vnt
Probiotikai, prebiotikai 49,45 €54,95 €Į krepšelį